Внимание! Мними касиери дерат пари от наивни пловдивчани

Представят се за касиери на професионални домоуправители

Мними касиери обикалят из Пловдив и събират немалки суми от жителите на големи блокове. За това алармираха с притеснение професионални домоуправители. Измамниците се представят за касиери на фирмите и така лесно заблуждават наивните съседи.
Днес получихме сигнал, че двама младежи са обикаляли из квартал Кичук Париж, разказва управителят на „БГ Домоуправител” Лилия Чолакова. В жилищен блок на ул. „3-ти март”, който от години обслужваме, момче и момиче са успели да вземат по този начин 64 лева от живущ на адреса. Обяснили му, че от фирмата са ги изпратили на място, за да го улеснят и да съберат дължимите такси.
Откакто е въведено извънредното положение заради коронавируса, ние надлежно уведомихме нашите клиенти, че преустановяваме събирането на такси от врата на врата. Използваме други канали за разплащане – Изи пей или Ипей, обяснява Лилия Чолакова.
Въпреки това, човекът не се усъмнил на мига и веднага платил 64 лева. Мнимите касиери пък работели с предварителна подготовка. На входа на въпросния блок имало списък с конкретните суми, които всяко домакинство дължало на професионалния домоуправител. Двойката предварително се информирали за това и без да се запъва назовала точната сума пред човека. Накрая му дали дори хвърчаща квитанция за извършеното плащане.
Няколко минути по-късно обаче мъжът се сетил за съобщението на „БГ Домоуправител“ за таксите в извънредното положение и разбрал, че е жертва на измама. Успял да настигне младежите и след скандал те му върнали парите. Успели обаче да съшият с бели конци история, според която те трябвало да предадат сумите на някаква Ася, а тя от своя страна – на фирмата.
Ние обаче служител с името Ася нямаме, категорична е Лилия Чолакова. Лично тя е сезирала Първо РПУ за измамната схема, защото подобни сценарии вече са се случвали във Варна и София.
Вяра Порязова
в.Марица
28.04.2020

Препоръчани публикации