Съседски войни: Мария се барикадира, не пуска майсторите

В избата на кооперация на ул. „Марин Дринов“ шурти вода, но няма как да направят ремонт
В блока на „Марин Дринов“ не могат да се преборят със съседката и водата шурти четвърти месец   
Вода се лее в избата на кооперация на ул. “Марин Дринов“ 52, но хората са с вързани ръце – не могат да отремонтират тръбите и да спрат теча, тъй като една от съседките не позволява ВиК специалисти да влязат в апартамента й. В 4-етажната кооперация има 12 жилища и в 11-те вече минаха техници и установиха, че тръбите са в изправност. Проблемен е единствено един от домовете на първия етаж, тъй като собственичката категорично отказва да отвори, разказва Лилия Чолакова от „БГ домоуправител“.
Избеното помещение се наводнява от близо четири месеца и етажната собственост заедно с професионалния домоуправител са извървели всички стъпки, които законът разрешава. На събрание на входа е взето решение за спешен ремонт, тъй като постоянната влага би могла да застраши конструкцията на целия блок. Сметката за прахосаната вода се начислява на общата партида и съкооператорите трябва да си поделят и тези разходи. На два пъти викали ВиК специалисти, съответно плащали си и таксата от по 20 лева, но Мария Трендафилова от първия етаж упорито отказала да ги допусне в дома си. Съседите опитвали да я убедят с добро, но тя била твърда в решението си. Цялата комуникация с нея се води на затворена врата, обясняват хората, които вече нямат полезен ход. Заради настоятелното чукане по вратата й в опит за диалог съседката подала жалба срещу тях в полицията за тормоз.
След като ние не успяхме да се справим, се обърнахме за помощ към районното кметство, разказва професионалният домоуправител. Според чл. 6, ал. 1, т. 12 от ЗУЕС всеки собственик на етажна собственост е длъжен да осигурява достъп в своя самостоятелен обект за извършване на необходими проучвателни и строителни работи, още повече когато е засегната цялата сграда. В обичайни случаи решението на общото събрание върши работата и хората осигуряват достъп, но този път това не се случи, затова сигнализирахме администрацията на район „Източен“, които имат правомощия да издадат заповед и така да принудят човека, който спъва процедурата, да отвори дома си, посочва Лилия Чолакова.
От „Източен“ дошли на проверка още в началото на юли и също стигнали единствено до заключената входна врата на госпожата. Чиновниците изпратили констативен протокол до етажната собственост със заключение, че Мария Трендафилова не е осигурила достъп и на тях. И с това приключи всичко, разказват съседите, които очаквали заповед от страна на районния кмет Николай Чунчуков.
Съвсем наскоро имаше такъв прецедент в район „Северен“, когато тогавашният кмет Ральо Ралев успя да издейства заповед от съда за влизане в частна собственост без съгласие на собственика, тъй като цял 14-етажен блок в квартала беше оставен без отопление заради съседка, която не пускаше месеци наред техниците на ЕВН Топлофикация в дома си, за да направят авариен ремонт. 
Кметът на „Източен“ Николай Чунчуков се ангажира пред „Марица“ отново да провери казуса от ул. „Марин Дринов“ и да съдейства на живеещите там.  
Предложихме на г-жа Трендафилова да отстраним теча в дома й за сметка на етажната собственост, а тя после да се издължава на вноски, но и това не бе прието, разказва един от съседите Борислав Пенев. Той самият показа избеното помещение, където с вчерашна дата водата само се стичаше от тавана по стените, но предишната нощ буквално е шуртяла. Цялата изба мирише на влага и мухъл, а стар диван бе подгизнал неспасяемо, видя „Марица“. Екипът ни потърси Мария Трендафилова в дома й, но никой не отговори на настоятелните ни позвънявания.
08.08.2019
Вяра Порязова

Препоръчани публикации