Изчезна документацията на 100 сгради в „Северен“

Няма технически паспорти и енергиен сертификат за сградите от вашия списък. Такъв отговор е получила от голяма община фирма „БГ Домоуправител” на свое официално запитване от 3 септември. Домоуправителите изпратиха писмо до кметството в „Северен” и до зам.-кмета инж. Йордан Калев, към което приложиха списък с над 100 жилищни сгради в „Кършияка”.
 По закон техническите паспорти и документация за блокове над 15 метра трябва да се пазят в голяма община. По-голямата част от обектите, които управляваме, са точно такива и освен това са строени след 2000 година. Оказва се, че те нямат технически паспорти, казват от фирмата. Притеснителното е, че много от сградите са нови кооперации между новотела и бул. „Дунав”. Има ли изобщо паспорти на сгради в общината, питат от фирмата.
Отговорът на общината е: Във връзка с полученото писмо, с което молите да Ви бъде предоставена информация относно регистрирани технически паспорт и енергиен сертификат за сгради, Ви уведомяваме, че за посочените обекти за етажни собствености липсват регистрирани такива във водения регистър на Община Пловдив”.
От кметството на „Северен” също не са предоставили данни дали сградите са паспортизирани. Оттам са поискали фирмата да изпрати удостоверение за въвеждане в експлоатация или разрешение за строеж на всяка една от сградите. След това ще проверят имат ли данни.
Според действащата евродиректива от 2006 година всички сгради трябва да имат изготвени технически паспорти. Целта е да се види дали са земетръсоустойчиви спрямо изискванията на съответната зона. У нас след четири отлагания крайният срок за паспортизация е 2022 година. Тя ще се извършва от фирми за обследване и по оценки на експерти ще излезе между 3 и 5 лева на квадратен метър.

Росен Саръмов
в.Марица
27.09.2019

Препоръчани публикации