Драмата на Офелия от Пловдив: Самотна, на 74, под карантина

74-годишна пловдивчанка, която преди десетина дни се е върнала от Великобритания, изпадна в ужасяваща ситуация – оказа се, че не може да се грижи за себе си.
Жената, която живее на 5-и етаж в панелен блок в „Северен“, е в инвалидна количка. Отделно още с пристигането й е поставена под 14-дневна карантина.
Офелия е живяла 5 месеца при дъщеря си в Лондон. Там е получавала здравни грижи по линия на социалните услуги на британските служби.
След като осъзнала, че не може да си купи сама дори храна, тя се обърнала за помощ към служителка на фирмата за професионален домоуправител, с която входа й има договор.
Жената буквално плачеше от отчаяние, разказват от фирмата. Оттам за много кратко време успели да задвижат Социалната служба в район „Северен“.
Жената е с ТЕЛК за диабет и е в инвалидна количка. Няма никаква възможност да отиде до кметството и сама да подаде документите си за социален патронаж.
„Имаме съвместна програма с Българския червен кръст за подобни ситуации. Задействахме я и още днес наши доброволци ще занесат храна и лекарства на жената. На втори етап социални работници ще попълнят в дома й документите, необходими за стартирането на процедура за социален патронаж“, каза зам.-кметът на „Северен“ д-р Красимир Асенов.
Процедурата е доста дълга и изисква попълване на  документи в районното кметство.
В „Северен“ се грижат индивидуално за 17 самотни и бедни хора по този начин.
Служителите от кметството ще бъдат облечени в защитни костюми при работа със случаи, където има съмнения за коронавирус.

Росен Саръмов
в.Марица
19.03.2020

Препоръчани публикации