Осъдиха стопанин заради рекламните пана на наемателя му

За всеки надпис във фасадата търсете наем, съветват професионалните домоуправители

Една кооперация осъди един от своите собственици, само защото не взима наем за окачена реклама и тента от наемателя на магазина си.
Етажната собственост е в кооперация в район „Северен“.
И началното задължение на пловдивчанина от 500 лева сега е нараснало четворно. 

Делото е без прецедент в Пловдив, защото много собственици не знаят, че за рекламните пана и табели забити от техните наематели се дължи наем.
Това е в сила само, ако става въпрос за надписи поставени на фасадата. За тези върху дограмата или стъклата по нея не се дължи нищо, уточняват професионалните домоупавители. 
В кооперацията има няколко магазина и офиса. Наемателите им са забили по фасадата куп рекламни пана и табели.
На общо събрание през 2017 година етажната собствевност взима решение след един месец, който от наемателте иска да плаща наем, а който не – да свали шарените тенекии.
Решението е взето, след като табелите са измерени и изчислени съотносимо с наемите за реклама на общината.
Всички се съгласяват да плащат. Само наемателят на един от магазините казва: Аз плащам на собственика – искайте си парите от него!
Същият е окачил реклама с размери 400 на 60 сантиметра, ветикален надпис 100 на 50 сантиметра и слънцезащитна тента 3 на 1 метър.
Според закона за етажната собственост за всяко от тези неща се дължи наем.
Собственикът на магазина също се измъква с думите: Оправяйте се с наемателя! Така започва съдебен казс, който продължава 3 години и минава през Районен и Окръжен съд.
Преди старта на делото собственикът е призован по всички законови начини. Той не се явявя и съдът назначава особен представител – т. е. служебен адвокат.
Заинтересованата страна е поела разходите му. Районен съд излиза с решение в полза на Етажната собственост.
Служебният представител решава да оспори решението на съда на по-горна инстанция. Окръжен съд потвърждава решението на Районния.
Сега то е окончателно и не подлежи на обжалване.
Освен главницата, длъжникът има да плаща съдебни такси за две инстанции, две съдебни експертизи и по два адвокатски хонорара на Районен и на Окръжен съд. 
 
Росен Саръмов
в. Марица
27.05.2020г.

Препоръчани публикации